Hur hanterar jag överbliven färg?

Överbliven färg lämnar du till en miljöstation och emballaget lämnar du till returstationen för förpackningar enligt din kommuns anvisningar.

Vad har hänt om färgen är grynig?

Är färgen grynig och väldigt svår att röra upp till en jämn färg, har den tyvärr frusit. Då går den inte att använda utan ska lämnas in till en återvinningsanläggning. Vår rödfärg är en färskvara och måste förvaras frostfritt, då håller den i två år om burken är oöppnad. Är burken öppnad bör du använda den samma år som du öppnade den.

Hur länge kan jag förvara en burk Svensk Rödfärg?

När den förvaras frostfritt håller Svensk Rödfärg två år i oöppnad och ett år i öppnad förpackning.

Var hittar jag batch-numret på min burk?

Du hittar ett nummer som är tryckt på locket. Det visar när färgen har tillverkats.

Kan jag förvara Svensk Rödfärg hur som helst?

Ja, så länge den inte förvaras där det finns risk för frost. Om färgen har frusit blir den grynig och omöjlig att röra till en slät färg. Då är det tyvärr bara att lämna in den till miljöstation och köpa ny färg. Problem med att färgen kan frysa gäller inte bara Svensk Rödfärg utan de flesta vattenbaserade fasadfärger.

Vad har färgerna för NCS-nummer?

Svensk Rödfärg innehåller syntetiska pigment och är därför väldigt färgstabila vilket ger en konstant kulör.

NCS-nummer

Röd, närmaste NCS: S 5040-Y80R
Svart, närmaste NCS: S 8500-N
Grå, närmaste NCS: S 5000-N

 

 

Hur fungerar slamfärg/rödfärg?

Röd slamfärg är en vattenburen täckande färg som ger en matt yta. Den passar bäst på ohyvlat virke samt ytor tidigare målat med slamfärg. Färgen är lätt att stryka, enkel att underhålla och har lång livslängd. I takt med att färgen åldras försvagas bindemedlet och till slut sitter pigment-kornen så löst fästa på ytan att du enkelt kan borsta ner dem och måla nytt utan att röra vid en skrapa. Att pigmentet släpper korn för korn gör också att fasaden åldras med behag, utan att flagna och bli ful. Det är viktigt att färglagret hinner åldras, målar man om för tidigt blir lagren för tjocka med risk för flagning.

Färgen bildar inte något tätt skikt, därför kan träet fortfarande andas. Den släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Detta, i kombination med färgens kemiska innehåll minimerar risken för röta.

Hur gör ni slamfärg/rödfärg?

En slamfärg kokas ungefär som en kock kokar en sås. Precis som en sås innehåller slamfärgen också mjöl som bindemedel, vilket ger dess konsistens. Ingredienserna är noggrant utvalda och tillsätts med specifika syften. Inga oönskade ämnen såsom tungmetaller som saknar funktion i färgen tillsätts. När färgen kokas tillsätts ingredienser vid olika tidpunkter och får därmed koka med olika länge eller tillsätts när färgen kokat klart. Receptet är utformat för att få en klassisk rödfärg med optimal prestanda och konsistens. Olika recept ger färg med olika kvaliteter där skillnaderna består i täckförmåga, skydd mot mögel och påväxt, hållbarhet/livslängd, kulörbeständighet och kulör.

Vad är skillnaden mellan Svensk Rödfärg, Svensk Rödfärg Prima och Svensk Rödfärg Extra Prima?

Svensk Rödfärg görs i tre olika kvaliteter. Svensk Rödfärg Prima och Svensk Rödfärg Extra Prima är våra nya färger som kokas efter unika recept där ingredienser och tillagningen anpassats för optimal prestanda. Påväxt är ett problem som har ökat i och med att vi har blötare somrar och längre perioder av varmare och fuktigare höstar och vintrar. Därför har vi förstärkt färgen med ett nyutvecklat inkapslat antimögelmedel som ger ett extra starkt och långvarigt skydd mot påväxt av mögel och alger.

Svensk Rödfärg är en slamfärg av hög kvalité, tillagas enligt klassiskt recept förstärkt med linolja. Den täcker bra och har ett gott skydd mot påväxt av mögel och alger.

Vid målning av nytt, obehandlat virke bör du stryka två gånger och bättringsmåla med en strykning efter 5–6 år. Täckförmåga ca 3 m2 per liter.

Svensk Rödfärg Prima är en slamfärg av mycket hög kvalité, särskilt utvecklad för att ha god täckförmåga och ett långvarigt och förstärkt skydd med inkapslat antimögelmedel mot påväxt av mögel och alger.

Vid målning av nytt, obehandlat virke bör du stryka två gånger och bättringsmåla med en strykning efter 6–8 år. Täckförmåga ca 3-4 m2 per liter.

Svensk Rödfärg Extra Prima är en slamfärg av absolut högsta kvalité med extra lång livslängd, särskilt utvecklad för att ge bästa tänkbara fasadskydd och optimal kulörhållning. Den har väldigt god täckförmåga samt ett mycket långvarigt och kraftigt skydd med inkapslat antimögelmedel mot påväxt av mögel och alger.

Vid målning av nytt, obehandlat virke bör du stryka två gånger och bättringsmåla med en strykning efter 8–10 år. Täckförmåga ca 4-5 m2 per liter.

Kan en trasa eller en pensel med färgen på självantända på grund av linoljan?

Mängden linolja i Svensk Rödfärg är inte tillräckligt stor för att kunna självantända.

Vad är skillnaden mellan Svensk Rödfärg från Vadstena Färg och Falu Rödfärg?

En slamfärg kokas ungefär som en kock kokar en sås. Precis som en sås innehåller slamfärgen också mjöl som bindemedel, vilket ger dess konsistens. När färgen kokas tillsätts ingredienser vid olika tidpunkter och får därmed koka med olika länge eller tillsätts när färgen kokat klart. Recepten är utvecklade för att få en klassisk rödfärg med optimal prestanda och konsistens. Olika recept ger färg med olika kvaliteter.

Vadstena Färg har en lång tradition av att koka slamfärg och har tidigare kokt Falu Rödfärg i många år. Nu tillverkar vi bara färg efter egna recept och är ledande på handstruken rödfärg. Påväxt är ett problem som har ökat i och med att vi har blötare somrar och längre perioder av varmare och fuktigare höstar och vintrar. Vår färg innehåller specialutformade beståndsdelar med bland annat beprövade antimögelmedel för att ge skydd mot påväxt av mögel och alger. Falu Rödfärg innehåller ett annat medel vilket visat sig vara ett problem i Folksams färgtester som avråder köp av Falu rödfärg.

Vi använder miljövänliga och moderna ingredienser och metoder för att tillverka en klassisk rödfärg. Med ny teknik har vi ersatt den traditionella slamfärgens pigment med syntetiska pigment. Pigmentet, som är producerat av återvunnet material, behandlas kemiskt för att säkerställa en jämn hög kvalitet utan kulörskillnad. Pigmentet består av 99 % järnoxid som är den färgande beståndsdelen och innehåller inga farliga tungmetaller, såsom bly, som saknar funktion i färgen.  Allt för att värna om naturen och dig som målar.  Färgens innehåll och proportioner anpassas för optimal prestanda och konsistens. Vi tillsätter ingredienser med specifika syften istället för att få med oönskade ingredienser. Mängden kiselsyra och kalk som har väsentligt fler nackdelar än fördelar kan istället optimeras för ökad livslängd för såväl färg som sprututrustning.

Pigmentet är känt för sin enastående färgstabilitet, utmärkta ljusbeständighet, väderstabilitet och kemiska resistens. Vår färg är något rödare vilket många uppskattar.

Sammantaget gör det att vi tillverkar en klassisk rödfärg med miljövänliga, moderna ingredienser och metoder. Färgen har antimögelmedel för att ge extra skydd mot påväxt.

Hur ofta behöver jag måla?

Det beror på vilken färg du använder. Underhållsintervallet för Svensk Rödfärg är ca 5-6 år, för Svensk Rödfärg Prima ca 6-8 år och för Svensk Rödfärg Extra Prima ca 8-10 år. Mycket beror naturligtvis också på hur utsatt fasaden är och i vilket väderstreck den är; en sida på huset kan klara sig i 15 år och en annan i 6 år. Tänk på att inte måla om för ofta. Färgen ska börja försvinna från fasaden, dvs pigmentet sitter löst på fasaden, innan du målar om. Annars kan det bli för tjocka lager färg och fasaden kan börja flagna.