Frågor & Svar – När något blivit fel

Vad har hänt om färgen är för tjock?

Färgen ska inte vara för tjock innan du målar, utan vara enkel att doppa penseln i och stryka på. Du ska späda med minst 10% vatten (1 liter vatten till en 10 liters hink färg) innan du målar. Är den fortfarande för tjock så rör om färgen med ett verktyg och späd med lite vatten tills den känns bra innan du stryker den på fasaden.

Vad har hänt om färgen flagnar?

Om färgen flagnar beror det oftast på någon av följande orsaker:

  • att färgen strukits på för tjockt,
  • inte tillräckligt bra underarbete, gammal färg, smuts eller döda fiber på ytan har inte borstats bort,
  • att målningen har skett i för starkt solsken eller på för varmt underlag eller
  • att färgen strukits på fuktigt underlag.

När färgen har flagnat måste en del av arbetet göras om. Borsta/skrapa ner flagorna ordentligt med stålborste och måla om mycket tunt med utspädd färg.

Varför pärlar sig färgen på ytan när jag stryker på den?

Om färgen inte sjunker utan pärlar sig, är det med största sannolikhet underlagets fel. Svensk Rödfärg är en fasadfärg främst anpassad för obehandlat, ohyvlat virke eller tidigare slamfärgade ytor där den kan få bra fäste. En annan vanlig orsak till att färgen pärlar sig är om virket är målat sen tidigare med någon anna typ av fasadfärg än slamfärg. Är det en hård, blank yta? Är ytan fet eller hyvlad? Har den målats med något annat än slamfärg, t ex oljefärg tidigare?  Ifall du svarat ja på någon av frågorna så kommer det tyvärr inte att gå att använda Svensk Rödfärg då den inte kommer att fästa på underlaget.

Varför blir det svarta prickar på fasaden?

Det är svartmögel om de svarta prickarna sitter som etsade på ytan på din fasad. Ta bort angreppet med någon form av mögeltvätt som du hittar i färgfackhandeln och följ anvisningarna på förpackningen. Det räcker sällan att bara borsta bort de svarta prickarna för sporerna finns troligtvis kvar och prickarna kommer tillbaka.

Vad kan jag göra med färg som frusit?

Färgen är förstörd om den frusit och du lämnar den till en miljöstation och emballaget lämnar du till returstationen för förpackningar enligt din kommuns anvisningar.

Varför fäster inte färgen på kvistar och spikskallar?

Spikskallar och kvistar täcks inte alltid under första strykningen av din fasad. Dock kommer de att täckas när du stryker en andra gång. Eventuellt kan du raspa kvistar lite innan målning för att skapa bättre fäste för färgen. Var försiktig med att bättringsmåla på spikskallar och kvistar, det kan lätt ge ett flammigt intryck.

Vad gör att färgen ser konstig ut eller har delat på sig?

Troligtvis har färgen frusit så det kommer med största sannolikhet inte att gå att måla med den. Men innan du ger upp och köper en ny kan du försöka röra ihop färgen; om det blir en slät färg så går den att använda. Om det inte blir en homogen färg, utan den fortfarande är kornig eller delad, så är det tyvärr dags att köpa en ny.

Varför luktar färgen illa?

Om färgen luktar illa har den blivit angripen av någon bakterie och ska inte användas.

Jag råkade spilla lite när jag målade. Hur får jag bort det?

Ta hand om färgstänket och fläckarna innan de torkat och rengör med vatten och lite vanligt diskmedel. Har du spillt på betong eller fogar, försök med ett surt rengöringsmedel t.ex. wc-rent. Färg på tyg är svårt att få bort men åk till en kemtvätt och förklara för dem att det är järnoxid som orsakat fläcken så brukar de kunna hjälpa till.