Frågor & Svar – Alla frågor

Hur hanterar jag överbliven färg?

Överbliven färg lämnar du till en miljöstation och emballaget lämnar du till returstationen för förpackningar enligt din kommuns anvisningar.

Vad har hänt om färgen är grynig?

Är färgen grynig och väldigt svår att röra upp till en jämn färg, har den tyvärr frusit. Då går den inte att använda utan ska lämnas in till en återvinningsanläggning. Vår rödfärg är en färskvara och måste förvaras frostfritt, då håller den i två år om burken är oöppnad. Är burken öppnad bör du använda den samma år som du öppnade den.

Vad har hänt om färgen är för tjock?

Färgen ska inte vara för tjock innan du målar, utan vara enkel att doppa penseln i och stryka på. Du ska späda med minst 10% vatten (1 liter vatten till en 10 liters hink färg) innan du målar. Är den fortfarande för tjock så rör om färgen med ett verktyg och späd med lite vatten tills den känns bra innan du stryker den på fasaden.

Hur länge kan jag förvara en burk Svensk Rödfärg?

När den förvaras frostfritt håller Svensk Rödfärg två år i oöppnad och ett år i öppnad förpackning.

Var hittar jag batch-numret på min burk?

Du hittar ett nummer som är tryckt på locket. Det visar när färgen har tillverkats.

Kan jag förvara Svensk Rödfärg hur som helst?

Ja, så länge den inte förvaras där det finns risk för frost. Om färgen har frusit blir den grynig och omöjlig att röra till en slät färg. Då är det tyvärr bara att lämna in den till miljöstation och köpa ny färg. Problem med att färgen kan frysa gäller inte bara Svensk Rödfärg utan de flesta vattenbaserade fasadfärger.

Vad har färgerna för NCS-nummer?

Svensk Rödfärg innehåller syntetiska pigment och är därför väldigt färgstabila vilket ger en konstant kulör.

NCS-nummer

Röd, närmaste NCS: S 5040-Y80R
Svart, närmaste NCS: S 8500-N
Grå, närmaste NCS: S 5000-N

 

 

Vad har hänt om färgen flagnar?

Om färgen flagnar beror det oftast på någon av följande orsaker:

 • att färgen strukits på för tjockt,
 • inte tillräckligt bra underarbete, gammal färg, smuts eller döda fiber på ytan har inte borstats bort,
 • att målningen har skett i för starkt solsken eller på för varmt underlag eller
 • att färgen strukits på fuktigt underlag.

När färgen har flagnat måste en del av arbetet göras om. Borsta/skrapa ner flagorna ordentligt med stålborste och måla om mycket tunt med utspädd färg.

Varför pärlar sig färgen på ytan när jag stryker på den?

Om färgen inte sjunker utan pärlar sig, är det med största sannolikhet underlagets fel. Svensk Rödfärg är en fasadfärg främst anpassad för obehandlat, ohyvlat virke eller tidigare slamfärgade ytor där den kan få bra fäste. En annan vanlig orsak till att färgen pärlar sig är om virket är målat sen tidigare med någon anna typ av fasadfärg än slamfärg. Är det en hård, blank yta? Är ytan fet eller hyvlad? Har den målats med något annat än slamfärg, t ex oljefärg tidigare?  Ifall du svarat ja på någon av frågorna så kommer det tyvärr inte att gå att använda Svensk Rödfärg då den inte kommer att fästa på underlaget.

Varför blir det svarta prickar på fasaden?

Det är svartmögel om de svarta prickarna sitter som etsade på ytan på din fasad. Ta bort angreppet med någon form av mögeltvätt som du hittar i färgfackhandeln och följ anvisningarna på förpackningen. Det räcker sällan att bara borsta bort de svarta prickarna för sporerna finns troligtvis kvar och prickarna kommer tillbaka.

Vad kan jag göra med färg som frusit?

Färgen är förstörd om den frusit och du lämnar den till en miljöstation och emballaget lämnar du till returstationen för förpackningar enligt din kommuns anvisningar.

Varför fäster inte färgen på kvistar och spikskallar?

Spikskallar och kvistar täcks inte alltid under första strykningen av din fasad. Dock kommer de att täckas när du stryker en andra gång. Eventuellt kan du raspa kvistar lite innan målning för att skapa bättre fäste för färgen. Var försiktig med att bättringsmåla på spikskallar och kvistar, det kan lätt ge ett flammigt intryck.

Hur fungerar slamfärg/rödfärg?

Röd slamfärg är en vattenburen täckande färg som ger en matt yta. Den passar bäst på ohyvlat virke samt ytor tidigare målat med slamfärg. Färgen är lätt att stryka, enkel att underhålla och har lång livslängd. I takt med att färgen åldras försvagas bindemedlet och till slut sitter pigment-kornen så löst fästa på ytan att du enkelt kan borsta ner dem och måla nytt utan att röra vid en skrapa. Att pigmentet släpper korn för korn gör också att fasaden åldras med behag, utan att flagna och bli ful. Det är viktigt att färglagret hinner åldras, målar man om för tidigt blir lagren för tjocka med risk för flagning.

Färgen bildar inte något tätt skikt, därför kan träet fortfarande andas. Den släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Detta, i kombination med färgens kemiska innehåll minimerar risken för röta.

Hur gör ni slamfärg/rödfärg?

En slamfärg kokas ungefär som en kock kokar en sås. Precis som en sås innehåller slamfärgen också mjöl som bindemedel, vilket ger dess konsistens. Ingredienserna är noggrant utvalda och tillsätts med specifika syften. Inga oönskade ämnen såsom tungmetaller som saknar funktion i färgen tillsätts. När färgen kokas tillsätts ingredienser vid olika tidpunkter och får därmed koka med olika länge eller tillsätts när färgen kokat klart. Receptet är utformat för att få en klassisk rödfärg med optimal prestanda och konsistens. Olika recept ger färg med olika kvaliteter där skillnaderna består i täckförmåga, skydd mot mögel och påväxt, hållbarhet/livslängd, kulörbeständighet och kulör.

Vad är skillnaden mellan Svensk Rödfärg, Svensk Rödfärg Prima och Svensk Rödfärg Extra Prima?

Svensk Rödfärg görs i tre olika kvaliteter. Svensk Rödfärg Prima och Svensk Rödfärg Extra Prima är våra nya färger som kokas efter unika recept där ingredienser och tillagningen anpassats för optimal prestanda. Påväxt är ett problem som har ökat i och med att vi har blötare somrar och längre perioder av varmare och fuktigare höstar och vintrar. Därför har vi förstärkt färgen med ett nyutvecklat inkapslat antimögelmedel som ger ett extra starkt och långvarigt skydd mot påväxt av mögel och alger.

Svensk Rödfärg är en slamfärg av hög kvalité, tillagas enligt klassiskt recept förstärkt med linolja. Den täcker bra och har ett gott skydd mot påväxt av mögel och alger.

Vid målning av nytt, obehandlat virke bör du stryka två gånger och bättringsmåla med en strykning efter 5–6 år. Täckförmåga ca 3 m2 per liter.

Svensk Rödfärg Prima är en slamfärg av mycket hög kvalité, särskilt utvecklad för att ha god täckförmåga och ett långvarigt och förstärkt skydd med inkapslat antimögelmedel mot påväxt av mögel och alger.

Vid målning av nytt, obehandlat virke bör du stryka två gånger och bättringsmåla med en strykning efter 6–8 år. Täckförmåga ca 3-4 m2 per liter.

Svensk Rödfärg Extra Prima är en slamfärg av absolut högsta kvalité med extra lång livslängd, särskilt utvecklad för att ge bästa tänkbara fasadskydd och optimal kulörhållning. Den har väldigt god täckförmåga samt ett mycket långvarigt och kraftigt skydd med inkapslat antimögelmedel mot påväxt av mögel och alger.

Vid målning av nytt, obehandlat virke bör du stryka två gånger och bättringsmåla med en strykning efter 8–10 år. Täckförmåga ca 4-5 m2 per liter.

Vad är skillnaden mellan Svensk Rödfärg från Vadstena Färg och Falu Rödfärg?

En slamfärg kokas ungefär som en kock kokar en sås. Precis som en sås innehåller slamfärgen också mjöl som bindemedel, vilket ger dess konsistens. När färgen kokas tillsätts ingredienser vid olika tidpunkter och får därmed koka med olika länge eller tillsätts när färgen kokat klart. Recepten är utvecklade för att få en klassisk rödfärg med optimal prestanda och konsistens. Olika recept ger färg med olika kvaliteter.

Vadstena Färg har en lång tradition av att koka slamfärg och har tidigare kokt Falu Rödfärg i många år. Nu tillverkar vi bara färg efter egna recept och är ledande på handstruken rödfärg. Påväxt är ett problem som har ökat i och med att vi har blötare somrar och längre perioder av varmare och fuktigare höstar och vintrar. Vår färg innehåller specialutformade beståndsdelar med bland annat beprövade antimögelmedel för att ge skydd mot påväxt av mögel och alger. Falu Rödfärg innehåller ett annat medel vilket visat sig vara ett problem i Folksams färgtester som avråder köp av Falu rödfärg.

Vi använder miljövänliga och moderna ingredienser och metoder för att tillverka en klassisk rödfärg. Med ny teknik har vi ersatt den traditionella slamfärgens pigment med syntetiska pigment. Pigmentet, som är producerat av återvunnet material, behandlas kemiskt för att säkerställa en jämn hög kvalitet utan kulörskillnad. Pigmentet består av 99 % järnoxid som är den färgande beståndsdelen och innehåller inga farliga tungmetaller, såsom bly, som saknar funktion i färgen.  Allt för att värna om naturen och dig som målar.  Färgens innehåll och proportioner anpassas för optimal prestanda och konsistens. Vi tillsätter ingredienser med specifika syften istället för att få med oönskade ingredienser. Mängden kiselsyra och kalk som har väsentligt fler nackdelar än fördelar kan istället optimeras för ökad livslängd för såväl färg som sprututrustning.

Pigmentet är känt för sin enastående färgstabilitet, utmärkta ljusbeständighet, väderstabilitet och kemiska resistens. Vår färg är något rödare vilket många uppskattar.

Sammantaget gör det att vi tillverkar en klassisk rödfärg med miljövänliga, moderna ingredienser och metoder. Färgen har antimögelmedel för att ge extra skydd mot påväxt.

Kan en trasa eller en pensel med färgen på självantända på grund av linoljan?

Mängden linolja i Svensk Rödfärg är inte tillräckligt stor för att kunna självantända.

Kan jag blanda i mer antimögelmedel i Svensk Rödfärg?

Nej, det rekommenderar vi inte. Vi tillsätter antimögelmedel i färgen under kontrollerade former. Vi rekommenderar inte att man blandar i något annat än vatten själv i färgen. Då gäller inte vår produktgaranti och vi kan inte förutse hur färgen reagerar.

Kan jag tillsätta mer linolja i färgen?

Nej, det rekommenderar vi inte. Om du tillsätter mer linolja liknar den mer en linoljefärg. Det blir då en filmbildning på fasaden vilket kan medföra att träet inte andas så som det är tänkt att göra när man använder slamfärg. Du kan också få problem nästa gång du ska måla om, då fäster den nya färgen sämre eller flagar. Vi rekommenderar inte att man blandar i något annat än vatten själv i färgen. Då gäller inte vår produktgaranti och vi kan inte förutse hur färgen reagerar.

Kan jag tillsätta kopparvitriol i färgen?

Nej det är inget vi rekommenderar. Kopparvitriol är inte tillåtet att ha i färgen och kan redan vid små halter riskerar man att få en kulörförändring åt det blå-lila hållet. Vi rekommenderar inte att man blandar i något annat än vatten själv i färgen. Då gäller inte vår produktgaranti och vi kan inte förutse hur färgen reagerar.

Vad gör att färgen ser konstig ut eller har delat på sig?

Troligtvis har färgen frusit så det kommer med största sannolikhet inte att gå att måla med den. Men innan du ger upp och köper en ny kan du försöka röra ihop färgen; om det blir en slät färg så går den att använda. Om det inte blir en homogen färg, utan den fortfarande är kornig eller delad, så är det tyvärr dags att köpa en ny.

Varför luktar färgen illa?

Om färgen luktar illa har den blivit angripen av någon bakterie och ska inte användas.

Vilket förarbete behöver jag göra innan jag ska måla?

Innan du målar, täck över husgrund, stuprör, stenplattor och fönster med papp eller plast som får sitta kvar några dagar tills färgen torkat ordentligt.

Vid nymålning: Det krävs inget särskilt förarbete mer än att träet bör behandlas med mögelhämmande medel om det finns risk för mögelsporer. Fråga om råd hos en färghandlare.

Vid ommålning: Borsta eller tvätta träet rent. Ta bort löst sittande färg från fasaden med stålborste. Borsta sedan hela ytan med mjuk borste eller kvast. Använd gärna ansiktsskydd eftersom det kan damma en del. Spola gärna rent med vattenslang. Det är viktigt att du väntar tills virket är torrt igen innan du börjar måla. Om det finns risk för mögelsporer bör träet behandlas med mögelhämmande medel. Fråga om råd hos en färghandlare.

Behöver jag förstärka ändträ med linolja eller något annat?

Nej, det behövs inte. Däremot kan du stryka på aningen mer färg på ändträet eftersom det suger mer.

Hur vet jag om underlaget är för fuktigt?

Det finns instrument för att mäta fukthalten i virke, fukthalten ska vara max 15 %. Du kan också känna efter med handen och känns virket fuktigt så är det med största sannolikhet för fuktigt för att målas på.

Vad ska jag tänka på när jag ska måla?

Täck över husgrund, stuprör och fönster med skyddspapp eller plast.

Undvik att måla vid lägre temperaturer än +5 grader C eller på solheta ytor eller direkt solljus. Finns risk för mögelsporer i virket, behandla först med antimögelmedel.

Späd färgen med minst 10% vatten (en liter vatten) och måla ett tunt lager. Måla med rödfärgspensel eller plafondpensel. Arbeta in färgen i tunt skikt annars riskerar du sk krackelering. Måla uppifrån och ned. På spikskallar, kvistar och kådrika områden kan färgen “smita” vid första målningen. Dessa ytor kan man rugga upp med ett grovt sandpapper. Är huset nybyggt så vänta en månad eller två innan du målar andra gången, då fäster färgen bättre på spikskallarna.

Om flagning uppstår borsta bort löst material och måla om med slamfärg som förtunnats med ca 10% vatten. Penslar rengörs i vatten.

Hur målar jag med Svensk Rödfärg?

Nymålning: Nytt och obehandlat virke grundmålas med Svensk Rödfärg förtunnad med 10% vatten (en liter vatten). Låt färgen torka minst ett dygn och färdigmåla med förtunnad färg.

Ommålning: Vid ommålning ska du måla direkt med 10% förtunnad färg på rengjord yta.

Måla tunt och arbeta in färgen till god täckning.

Behöver jag förstärka ändträ med linolja eller något annat?

Nej, det behövs inte. Mer linolja gör bara att färgen fäster sämre när du ska måla. Däremot kan du stryka på aningen mer färg på ändträet eftersom det suger in mer färg.

Kan man måla med Svensk Rödfärg om virket är transportgrundat?

Det är beroende på vilken typ av transportgrund det är. Fråga din leverantör innan du målar om den är övermålningsbar med slamfärg. Generellt sett gäller att Svensk Rödfärg målas på obehandlat, ohyvlat virke.

Min fasad är nästan trären efter rengöring. Ska jag grunda och måla som om virket vore nytt, eller räcker det med en strykning med utspädd färg?

Du bör måla som om virket vore nytt.

Kan jag måla med Svensk Rödfärg om det regnar?

Nej. Om du målar på blött trä är det stor risk att färgen inte sugs in i virket, så du behöver invänta bättre väder innan du börjar måla.

Direkt efter jag målat färdigt började det regna – vad händer nu?

Normalt händer ingenting alls om det börjar regna när du målat. Om det har varit slagregn kan färgen fälla. Låt gärna skyddspapp eller plasten för fönster och mark sitta kvar några dagar ifall det blir regn.

Vad har Svensk Rödfärg för torktid?

Svensk Rödfärg är yttorr på ca 1 timme. Den är övermålningsbar igen efter ett dygn. Låt pappkyddet eller plasten kring fönster och husgrund sitta kvar i några dagar för säkerhets skull. Vid kraftigt regn kan färgen rinna och färga husgrund och sockel.

Hur ofta behöver jag måla?

Det beror på vilken färg du använder. Underhållsintervallet för Svensk Rödfärg är ca 5-6 år, för Svensk Rödfärg Prima ca 6-8 år och för Svensk Rödfärg Extra Prima ca 8-10 år. Mycket beror naturligtvis också på hur utsatt fasaden är och i vilket väderstreck den är; en sida på huset kan klara sig i 15 år och en annan i 6 år. Tänk på att inte måla om för ofta. Färgen ska börja försvinna från fasaden, dvs pigmentet sitter löst på fasaden, innan du målar om. Annars kan det bli för tjocka lager färg och fasaden kan börja flagna.

Om jag har nytt virke på hösten, kan jag bara grundmåla det och sen låta det stå till sommaren innan jag färdigstryker?

Ja, det är inga problem att vänta med att måla till våren. Om det finns risk för mögelsporer är det däremot viktigt att du tvättar fasaden innan du målar.

Kan man måla oavsett årstid?

Kan man måla oavsett årstid?

Den absolut bästa tiden för att måla är före midsommar. Att det inte är lika bra att måla på hösten beror på att luftfuktigheten är högre då, och hög luftfuktighet gör att det tar längre tid för färgen att torka vilket i sin tur kan leda till problem med mögel.

Jag råkade spilla lite när jag målade. Hur får jag bort det?

Ta hand om färgstänket och fläckarna innan de torkat och rengör med vatten och lite vanligt diskmedel. Har du spillt på betong eller fogar, försök med ett surt rengöringsmedel t.ex. wc-rent. Färg på tyg är svårt att få bort men åk till en kemtvätt och förklara för dem att det är järnoxid som orsakat fläcken så brukar de kunna hjälpa till.

Kan man måla med Svensk Rödfärg om träet är lite fuktigt?

För bästa resultat när du målar med Svensk Rödfärg så ska virket vara torrt. Om du målar på blött trä är det stor risk för att virket inte suger åt sig färgen. Fukten i träet kan mätas med instrument och den får vara högst 15 %. Om du inte har möjlighet att använda dig av ett instrument kan du alltid känna på virket med handen och känns det fuktigt bör du låta träet torka innan målning.

Är det är bara slamfärg som möglar?

Nej, det kan hända oavsett vilken typ av fasadfärg du har på ditt hus. När du målar ditt hus med Svensk Rödfärg eller vilken annan fasadfärg som helst är det viktigt att virket är torrt och att det inte finns kvar eventuellt gammalt mögel. Om det finns risk för mögelsporer i virket bör träet behandlas med mögelhämmande medel. Fråga om råd hos en färghandlare.

Blir färgen lättare att måla med om man blandar i lite mer linolja?

Om du tillsätter mer linolja liknar den mer en linoljefärg. Det blir då en filmbildning på fasaden vilket kan medföra att träet inte andas så som det är tänkt att göra när man använder slamfärg. Du kan också få problem nästa gång du ska måla om, då fäster den nya färgen sämre eller flagar. Vi rekommenderar inte att man blandar i något annat än vatten själv i färgen. Då gäller inte vår produktgaranti och vi kan inte förutse hur färgen reagerar.

Kan jag blanda i egna tillsatser för att göra färgen mer motståndskraftig mot mögel?

Nej, det rekommenderar vi inte. Vi tillsätter antimögelmedel i färgen under kontrollerade former. Vi rekommenderar inte att man blandar i något annat än vatten själv i färgen. Då gäller inte vår produktgaranti och vi kan inte förutse hur färgen reagerar.

Däremot är det viktigt att ta bort eventuellt mögel på fasaden med mögeltvätt innan man målar. Fråga om råd hos en färghandlare.

Svensk Rödfärg har en dokumenterad låg miljöpåverkan vilket kan vara tryggt att veta när du ska måla din fasad. Tillsätter du egna tillsatser ska du vara medveten om att du även belastar miljön i onödan.

Ska man stryka på tjockt med färg när man målar med Svensk Rödfärg?

Detta är en av de vanligaste missuppfattningarna, att man ska stryka på mycket färg när man målar. Detta stämmer inte alls, tvärtom. Svensk Rödfärg ska alltid förtunnas med minst 10% vatten och ska strykas på tunt och arbetas in i träet. Ett tjockare lager innebär inte att huset skyddas mer, tvärtom. Om det blir för tjockt lager färg finns det risk för att färgen flagnar.

Vad ska jag tänka på vid sprutmålning?

 • Högtryckstvätta, sopa eller skrapa bort all gammal lös färg med piasavakvast och stålborste. Var mycket noggrann med att få rent väggen.
 • Skölj gärna väggen med trädgårdsslang för att få bort dammlagret på väggen. Ligger det kvar damm lägger den sig i mellan färgen och väggen vilket gör att när färgen torkar så släpper den från väggen och den flagar. Låt väggen torka. Den får inte ha högre fukthalt än 15-17%.
 • Täck husgrund, stuprör och fönster samt och övriga delar på byggnaden som inte ska sprutmålas med skyddspapp eller plast. Ju noggrannare ju bättre resultat.
 • Ta bort växtlighet runt byggnaden så att det går att komma åt även längst ned.
 • Finns risk för mögelsporer i virket, behandla först med antimögelmedel/mögeltvätt.
 • På nytt virke, förtunna rödfärgen med ca 10% vatten första gången sprutningen görs. Låt torka ett dygn och spruta en andra gång.
 • På målat virke, spruta med oförtunnad färg en gång.
 • Testmåla med sprutan för att få fram vilken tjocklek på färgen som just din spruta vill ha. Stannar sprutan beror det oftast på att färgen är för tjock. Späd den då ytterligare med vatten.
 • Spruta färgen så tunt som möjligt annars finns risk för krackelering/flagning.
 • Undvik att måla vid lägre temperaturer än +5 grader C eller på solheta ytor eller direkt solljus.
 • Stanna inte mitt på en vägg utan måla alltid färdigt en hel vägg.

Vad är för- och nackdelarna med att sprutmåla istället för att stryka för hand?

Fördelen med sprutmålning är att det går betydligt snabbare att måla än med pensel. Sprutmålning kräver dock mer teknikkunskap av utföraren och lämpar sig bäst för stora ytor med mindre täckningsbehov.

Vilka kulörer finns Svensk Rödfärg sprut i?

Sprutfärgen finns i en röd kulör. Kulören är densamma som handstrykningsfärgen.

Kan man sprutmåla med handstrykningsfärgen?

Ja det går bra om man späder färgen med c:a 20 – 30% vatten. Rör upp färgen ordentligt så det blandas väl. Håll även koll på munstycket i sprutan när du målar, det kan behövas sköljas rent ibland så det inte sätter igen.

Vilka storlekar på förpackningar finns sprutfärgen i?

Sprutfärgen finns  på 50- och 100 litersfat.

Vilken typ av spruta ska man ha?

Sprutan kan vara av modell lågtrycksspruta med ett munstycke 2-2,5 mm eller högtrycksspruta med 10-20 kg tryck med munstycke 1-1,2 mm.

Vad är mögel?

Mögel är en form av svamp som kan växa snabbt på en mängd olika underlag som innehåller näringsämne som, t ex mat, ved och andra organiska material. Mögelsporer finns alltid närvarande i luften över land. Blånadssvamp eller svartmögel växer på djupet, in i färgfilmen och in ytligt i träet. Även om sporerna växer in i träet så är det en försumbar nedbrytning av veden som sker. Tillväxten är mycket långsammare och sporerna som är genomskinliga syns inte, det som syns är mycelet som uppträder som svarta prickar som sitter som etsade på ytan.

Varför växer det mögel?

Långa exponeringar vid luftfuktighet över 80 % kombinerade med gynnsamma temperaturer ökar avsevärt möjligheten för etablering och tillväxt av svamp på ytor. På hösten är luftfuktigheten som högst så det i kombination med de varma höstarna vi sett under senare tid ger förutsättningar för påväxt. Är färgen dessutom färsk innehåller den mer näring och risken ökar. Att man på senare år kunnat plocka svamp i november är tecken på ett nytt svenskt klimat.

Kan jag förhindra påväxt av mögel på fasaden?

Du ska se till att virket är rent från mögelsporer när du målar och måla när luftfuktigheten är låg, vilket den oftast är på våren. Därtill kan man lägga till att inte måla för tjockt. Svensk Rödfärg skall målas tunt till skillnad från de moderna systemfärgernat ex oljefärger. Då fungerar färgen som det är tänkt och risken för mögel minskar.

Hur får jag bort mögel?

Det är viktigt att tvätta bort alger och mögel innan du målar med alg- & mögeltvätt som finns att köpa i färgfackhandeln och följ anvisningarna på förpackningen. Fråga om råd hos en färghandlare. Om det finns mögelsporer kvar i virket finns det risk för att det börjar växa igen direkt efter målningen.

Kan man måla med Svensk Rödfärg på hyvlat virke?

Svensk Rödfärg är främst gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke. Det går att måla även hyvlat virke – dock är det viktigt att man späder färgen ordentligt med vatten, minst 10% och målar tunt. Man får vara är beredd på att det kan krävas runt tre strykningar med förtunnad färg för att få ett bra resultat.

Kan jag måla med Svensk Rödfärg på tryckimpregnerat trä?

Ja, det brukar gå bra att måla på tryckimpregnerat virke, men vänta minst ett år så att det hinner torka ut ordentligt. Finns det fukt kvar i virket ökar risken för mögel och att färgen inte fäster. Det finns instrument för att mäta fukthalten i virke, fukthalten ska vara max 15 %. Du kan också känna efter med handen och känns virket fuktigt så är det med största sannolikhet för fuktigt för att målas på.

Även om du inte målar med Svensk Rödfärg utan med någon annan färg bör du vänta ett år eftersom täta färger riskerar att spricka och flagna om det finns fukt kvar i virket.

Kan man måla med Svensk Rödfärg på timmerpanel, värmetimmer, stockpanel ellerplanktimmer (alla produkterna har mer eller mindre hyvlade ytor)?

Svensk Rödfärg är främst gjord för att målas på obehandlat, ohyvlat virke. Det går att måla även hyvlat virke – dock är det viktigt att man späder färgen ordentligt med vatten, minst 10% och målar tunt. Man får vara är beredd på att det kan krävas runt tre strykningar med förtunnad färg för att få ett bra resultat.

Kan man måla med Svensk Rödfärg på läkt eller panellock där kanterna är hyvlade?

Ja, men det är viktigt att du målar riktigt tunt. Om färglagret på de hyvlade kanterna blir tjockt finns det stor risk att färgen flagnar.

Kan jag måla mina takpannor med Svensk Rödfärg?

Ja, vi har kunder som gjort det. Risken är dock stor att du måste måla oftare.

Kan jag måla med Svensk Rödfärg på betong?

Ja, det brukar gå bra att måla på betong men risken är stor att du måste måla om oftare.

Kan jag måla med Svensk Rödfärg på ett broräcke, dvs en horisontell yta?

Nej, att måla på liggande ytor är inget vi rekommenderar. Färgen exponeras på ett sätt som gör att den åldras mycket snabbare och det kräver väldigt täta ommålningar.

Kan jag måla med Svensk Rödfärg på gran?

Absolut, det går jättebra att måla med Svensk Rödfärg på gran så länge det är ohyvlat och obehandlat.

Jag har oljefärg på mitt hus idag. Om jag skrapar ordentligt, kan jag måla över med Svensk Rödfärg då?

Nej, tyvärr är det ingenting vi rekommenderar. För att det ska lyckas måste du skrapa bort allting, vilket är ett enormt arbete, samt använda någon form av ”ta bort oljefärgen”-medel som du kan hitta hos din färgfackhandlare. Om du väldigt gärna vill ha slamfärg på ditt hus råder vi dig att överväga att byta hela fasadpanelen istället – det är enklare.