En slamfärg kokas ungefär som en kock kokar en sås. Precis som en sås innehåller slamfärgen också mjöl som bindemedel, vilket ger dess konsistens. När färgen kokas tillsätts ingredienser vid olika tidpunkter och får därmed koka med olika länge eller tillsätts när färgen kokat klart. Recepten är utvecklade för att få en klassisk rödfärg med optimal prestanda och konsistens. Olika recept ger färg med olika kvaliteter.

Vadstena Färg har en lång tradition av att koka slamfärg och har tidigare kokt Falu Rödfärg i många år. Nu tillverkar vi bara färg efter egna recept och är ledande på handstruken rödfärg. Påväxt är ett problem som har ökat i och med att vi har blötare somrar och längre perioder av varmare och fuktigare höstar och vintrar. Vår färg innehåller specialutformade beståndsdelar med bland annat beprövade antimögelmedel för att ge skydd mot påväxt av mögel och alger. Falu Rödfärg innehåller ett annat medel vilket visat sig vara ett problem i Folksams färgtester som avråder köp av Falu rödfärg.

Vi använder miljövänliga och moderna ingredienser och metoder för att tillverka en klassisk rödfärg. Med ny teknik har vi ersatt den traditionella slamfärgens pigment med syntetiska pigment. Pigmentet, som är producerat av återvunnet material, behandlas kemiskt för att säkerställa en jämn hög kvalitet utan kulörskillnad. Pigmentet består av 99 % järnoxid som är den färgande beståndsdelen och innehåller inga farliga tungmetaller, såsom bly, som saknar funktion i färgen.  Allt för att värna om naturen och dig som målar.  Färgens innehåll och proportioner anpassas för optimal prestanda och konsistens. Vi tillsätter ingredienser med specifika syften istället för att få med oönskade ingredienser. Mängden kiselsyra och kalk som har väsentligt fler nackdelar än fördelar kan istället optimeras för ökad livslängd för såväl färg som sprututrustning.

Pigmentet är känt för sin enastående färgstabilitet, utmärkta ljusbeständighet, väderstabilitet och kemiska resistens. Vår färg är något rödare vilket många uppskattar.

Sammantaget gör det att vi tillverkar en klassisk rödfärg med miljövänliga, moderna ingredienser och metoder. Färgen har antimögelmedel för att ge extra skydd mot påväxt.